Functionele fietszolen

Waarom functionele fietszolen dragen tijdens het fietsen? 1) Een op maat gemaakte functionele fietszool kan veel fysieke ongemakken voorkomen of behandelen

Zo denken we aan vaak voorkomende VOETklachten als: - Tintelende voeten / tenen - Branderige voeten/ tenen - Slaperige voeten/ tenen - ... MAAR de klachten beperken zich niet enkel tot de voet, ook KNIE-, HEUP-, of LAGE RUGklachten vinden vaak hun oorzaak bij voet. Voorbeeld: Patellafemorale klachten (pijn achter en rondom de knieschijf). De meest voorkomende oorzaak hiervan is het verkeerd sporen (maltracking) van de knieschijf, dit in combinatie met het repetitieve karakter van het fietsen (tot 5700 omwenteling per uur) leidt vroeg of laat tot klachten.

Waar komt dit nu vandaan? A) Extrinsieke factoren: - Afstelling schoenplaatjes, fietspositie, trainingsopbouw, etc. B) Intrinsieke factoren: - Statisch: achtervoetvalgus, voorvoetvarus, beenlengteverschil, afwijkingen aan de patella of femurcondyl, genua valga, etc. - Dynamisch: excessieve tibiale rotatie, excessieve mediolaterale deviatie tijdens de uittrap, femorale anteversie, vastus medialis insufficiëntie, spierspanning, verminderde core stability, etc.

Deze klacht is een ideaal voorbeeld van hoe een multidisciplinair centrum als PEAKLEVEL een meerwaarde kan betekenen in de behandeling en preventie van deze klacht: - Sportarts: Vaststellen van de diagnose + nauwe opvolging van de behandeling - Podoloog: Zooltherapie, schoenadvies en afstellen schoenplaatjes - Kinesitherapeut: Opsporen van tekorten of verschillen in spierkracht/ spierspanning - Accupunctuur: Behandelen van spierspanning - Osteopaat: Losmaken van blokkades, uitvoeren van manipulaties - Personal training: Een stabilisatie-/ krachtprogramma op maat - Coach: Analyseren van trainingsopbouw en verdere opvolging - Fietspositionering Afstellen van de juiste positie op de fiets Een andere veel voorkomende oorzaak van klachten is een beenlengteverschil. Ook dit kan via zooltherapie aangepakt worden.

2) Functionele fietszolen zijn er niet alleen ter preventie of behandeling van fysieke ongemakken. Zo hebben ze ook een aanzienlijke invloed op het fietsCOMFORT en de fietsPRESTATIE Indien er weinig tot geen klachten aanwezig zijn, kan het standaard meegeleverde inlegzooltje van de fietsfabrikant al vaak voldoende ondersteuning bieden. Tegenwoordig is de fietsindustrie er echter één van MAATWERK. Er zijn 5 CONTACTPUNTEN met de fiets. De zadelvorm en het stuur worden vaak al volledig afgestemd aan de specifieke vereisten van de renner.

Waarom zouden we dan onze voeten vegen aan de twee andere belangrijke contactpunten? Onze voeten zijn vaak niet identiek, daarom is maatwerk aangewezen. The lost sole power: Het rendement tijdens het fietsen is het hoogst indien de benen een rechte en zo rigide mogelijke lijn vormen tijdens de trapbeweging. Dit creëert een stevige hefboom wat voor een optimale krachtoverbrenging zorgt op de pedalen. Alle bewegingen in de voet en hogerop in de keten zorgen onmiddellijk voor een verlies van dit rendement.

Voorbeeld: Een naar binnen draaiende voet zorgt voor zijdelingse bewegingen ter hoogte van de knie. Deze brengt onnodige beweging en belasting teweeg ter hoogte van de knie, heup en lage rug. Al deze onnodige bewegingen kosten kracht en energie en kunnen op termijn zelfs klachten teweegbrengen.

Een simpele test: Naarmate we ouder worden zal onze voet wat doorzakken, dit kan op termijn zorgen voor een instabiele voet. Ga op één been staan en maak een kniebuiging (single leg squat). Gaat je knie alle kanten op en voelt dit instabiel aan, dan kan een op maat gemaakte functionele fietszool al voor veel verbetering zorgen.

Past dit wel in mijn fietsschoen? Door de nieuwe technologie van 3D printing passen de op maat gemaakte functionele zolen nu ook vlot in de smallere koersschoen. De zolen zijn uitzonderlijk licht, dun en van een zeer sterk duurzaam materiaal.

Net als bij dagdagelijkse schoenen werkt zooltherapie pas ten volle indien deze zolen ook gedragen worden in een goede schoen. Dit is bij het fietsen niet anders. Tijdens de consultatie wordt dan ook uitgebreid ingegaan op het geschikte schoenadvies.

Een op maat gemaakte functionele zool zal vaak het been relatief iets langer maken en de voeten anders positioneren. Daarom worden bij het afleveren van de zolen de schoenplaatjes aangepast. Er worden ook tips meegegeven ivm aanpassingen aan de fietspositie zodanig dat de benen weer dezelfde hoek zullen maken met de fiets.


Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon